2017. április 16., vasárnap

Az agy tud valamit

Amióta eszemet tudom, időről-időre hallom-olvasom, hogy bizony, agyunk 1-2%-át használjuk csupán. (Hozzá kell tenni, hogy ezt a megrázó hírt egyre ritkábban ismétlik, ki tudja miért…)
Magát a közlést nagy lelkesedéssel lehet fogadni: „Hurrá, hatalmas tartalékaink vannak az okosodáshoz!”, de még nagyobb csüggedéssel is: „Hát ekkora pancserek lennénk agyalás dolgában?...”
Engem viszont leginkább az szokott érdekelni: hogy a fenében tudták ezt az eredményt megmérni? Összeszámolták volna a dolgozó és a nem dolgozó agysejtjeit valakinél?
A kérdés mindig eszembe jutott, ha újra olvastam hasonló hírt, vagy ha valamilyen okból ez szóba került, de eddig annyira nem izgatott, hogy jobban elmélyüljek benne. Végtére annyi hasonló sületlenséget hallunk, tudományos kuriózumnak állítva… Ma viszont egy fölöttébb egyszerű válasz merült fel bennem. Nem kell itt más, mint kantitatíve mérni emberek tudását. Egykettőre kialakulna egy átlag meg adódnának a szélsőséges értékek. Lenne egy csúcstartó (A Föld Legtöbbet Tudó Embere), mondjuk 8 120 735 tudásegységgel, egy 372 018 tudásegységes átlaggal szemben. Ekkor teljesen jogosan mondhatjuk, hogy az átlagember a bebizonyított agyi kapacitás 4,58%-át használja, és írhatunk erről egy hasznos tudományos publikációt.
Igazából nem tartozik ide, de ez az örök emberi kíváncsiság bizonyosan felteszi a kérdést: No, és mennyi volt a negatív rekord? Mi a tudás legkisebb mennyisége, amely mellett elérhetjük, mondjuk, a nyugdíjkorhatárt? Bevallom, sejtésem sincs…
Közben ez a csacska gondolatmenet, különösen a debil-rekord rejtélye egy sor izgalmas kérdést vet fel. Mi is a tudás? Mi is az agy őrzött tartalma? Íme, egy döbbenetes szempont: a szem!
Akár művelt, akár műveletlen, az ember lát. Emellett hall is, észlel megannyi érzékszervével, beleértve képzeletét (amely alvás közben lendül igazán – sokszor maradandó – munkába). De most vegyük számításba csupán a szemünk tevékenységét. Akár mi legyen, egy átlagos emberi élet „filmanyaga” 80 év szorozva 365 nap szorozva napi 16 óra ébrenlét = 455 680 óra. Informatikai szempontból ez hány millió Tetrabájt memória, kedves szakemberek? Félő, hogy A Föld Legtöbbet Tudó Embere „verbalizálható tudása” ennek egy milliomodrészét sem teszi ki…
De az, hogy vagyunk és nézünk, az tudás-e? Nem beszélve arról, hogy könnyedén felejtünk.
Már hogy ne lenne tudás az, hogy nézünk és látunk! Túl lehet-e élni a dzsungelben, ha nem véssük agyunkba és nem tesszük tudássá a legkisebb fűszálat, nyomot, árnyékot?
Azt mondják (ez is a tudományos kuriózumok műfajhoz sorolható, amúgy teljesen hihető), hogy az eszkimóknak 80 szavuk van a hóra. Hát mi ez, ha nem a látás tudása?
De akkor végül is, mit gondoljunk a tudásról, agyunkról, annak kapacitásáról, és ez utóbbi kihasználtságáról?
Gondolkozz, és nyomban – akár jelentősen – javítasz saját agyad kihasználtságán! Az egyéb kedvező mellékhatásokról nem is beszélve.



* * *

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése