2017. február 8., szerda

A gravitáció nehéz munkája

Bizonyára mindenki hallott már a relativitáselméletről, talán meg is próbálkozott egy azt magyarázó könyv elolvasásával. Nem bátorkodnék tippelni az eredményt, nehogy akaratlanul is megbántsak valakit. Mert úgy hírlik, hogy egy páran (talán szó szerint egypáran) megértették a dolog lényegét, vagyis azt, ami azon túl van, hogy minden relatív…
A helyzet fölöttébb bonyolult, ellenmondásos. És most nem az elméletről beszélek, hanem a farvizein tomboló habokról. Egyrészt  gyűlnek-kicsapódnak a itt izgalmasabbnál izgalmasabb rejtélyek, ellentmondások meg efféle kérdések, másrészt garmadával zúdulnak ránk a furcsábbnál furcsább példák, szituációk meg magyarázatfélék, amelyektől egykettőre szédülni kezd az ember.
Lássunk egy komoly klasszikus esetet.
Hogy, hogy nem Galilei gyanút fogott, és egy híres (bár voltaképpen bizonytalanul dokumentált) kísérlettel bebizonyította: akármilyen súlyú egy test (mondjuk egy golyó) egyforma sebességgel esik le a Földre. „Hogyhogy – kapja fel az ember fejét. A nehezebb test nem esik le gyorsabban? Egy vasgolyó, vagy rendben egy gombostű ugyanolyan lassan (vagy ha tetszik, ugyanolyan  gyorsan, ez ugyebár relatív) esik le, mint egy libatoll?”


Bizony, nehezen hihető – de kipróbálható. Ennél is nagyobb baj viszont, hogy a tény – látszólag? – ellentmond Newton szent törvényeinek is, nem csak ösztöneinknek. Furcsa ez, különösen, hogy Newton Galilei után alkotta meg ezeket a törvényeket, nem keveset tanulva tőle.
Azóta is sokan töprengtek ezen a furcsa ellenmondáson. Sokan viszont nem csak töprengtek, hanem értelmeztek, ami csak értelmezhető. Az pedig mindig bőven akad. És talán a történetben ez az egyik legtanulságosabb: mennyire kibogozhatatlan gubanc az egzakt tudomány és az ember szárnyaló értelmezése.
Mert nézzük meg jobban ezt a helyzetet: a Földtől valamilyen távolságra egy képzeletbeli startvonalon toporognak tárgyak. Mindjárt indul az esési verseny! Jaj, de izgalmas. Vajon ki nyeri meg? – rágja körmeit az ember, akinek olyan szokatlan volt gyerekkorában, hogy a Föld nem egy lapos valami, hanem az is egy golyó.
Most képzelj el egy szép nagy lakóházat. A harmadik emeleten egymás mellett lakik két házaspár. A férfi családtagok járnak a boltba, bevásárolnak, visszamennek a ház elé, a női családtagok pedig leeresztenek egy-egy kosarat, azokba kerülnek a megvásárolt áruk. Kis úr vett két zsemlét, Nagy úr egy kiló listet, egy kiló sót és egy kiló cukrot. Ki fogja előbb felhúzni a kosarát? Kisné vagy Nagyné?
Nos, a Föld kerekségét már megtanult ember, próbáld fejedben fordítva látni a startvonalon toporgó testek versenyét: fent van a Föld, alatta a startvonal a tárgyakkal. Most látod, hogy az „esés” voltaképpen felrepülés, olyan, mintha a tárgyak valami láthatatlan kötélen kapaszkodva másznának felfelé, vagy talán inkább (bizonyosan inkább) a jó öreg Föld anyó, mint Kisné meg Nagyné húzza, vonzza maga felé a tárgyakat. Egy kérdésem van: Föld anyó melyik tárgyat fogja gyorsabban felhúzni: a két zsemlét vagy a három kilós csomagot?
Mert nem ez a gravitáció? A magunkhoz húzás munkája…
Bevallom, gondolván a Föld kerekségére, úgy gondolom, hogy a nehezebb tárgynak lassabban kellene esnie, mint a könnyebbnek…
Vagy „szent a béke” elve alapján essenek egyformán? Legyen igaza Galileinek?
Ide hozzám, értelmezők! De gyorsan!

* * *

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése