2016. május 16., hétfő

Dolgok

Szeretném, hogyha szeretnének… Szinte nevetséges ennek a verssornak a jól neveltsége, költőire gömbölyített könyörgése… Hogyha kérhetném…
A bevezető sor viszont már árulkodó: „Ezért minden: önkínzás, ének”…
Az, hogy szeressenek minket, életszükséglet. Azaz olyan szükséglet, amely nélkül nem tudunk élni, nem tudunk létezni, talán 24 óráig sem. Hasonló az ötszáz egyéb életszükségletünkhöz.
Levegő nélkül három percig maradunk életben.
Víz nélkül három napig maradunk életben.
Alvás nélkül is három napig maradunk életben
Étel nélkül három hétig maradunk életben,
Szobameleg nélkül? Ha a kozmikus űrbe löknek ki, egy másodperc alatt kozmikus porrá porladunk. A téli fagyhalál egy órát kér. A perzselő nap a sivatagban kettő-hármat.
Meddig bírjuk vitaminok nélkül? Vas nélkül?
Igen, talán többször is ötszáz az olyan anyag, feltétel, körülmény. amely életszükséglet.
Mind fontos. Valamelyikről csak akkor mondhatjuk el, hogy fontosabb, ha számít a pusztulás gyorsasága és miképpenje.
És mégis, van egy titkunk, és ez a titok az, hogy legeslegfontosabb az, hogy szeretve legyünk. A szeretet egy szkafander, és csak abban tudjuk túlélni a világ kozmikus poklát.
A szeretet egy oltalmazó ház, egy lakályos otthon, amelyben berendezhetjük életünket.
A szeretet egy tengely, amely hőssé tesz minket a világban.
Bizonyos életszükségletekből tartalékolhatunk, ezért sokáig kibírhatjuk étel nélkül. De van, amiből csak nagyon keveset vagy szinte semmit nem vagyunk képesek tartalékolni: levegőből, alvásból, szobamelegből…
Ilyen szempontból is a szeretet a legcsodálatosabb dolog, a legcsodálatosabb ajándék. A szülői szeretetből annyit tudunk magunkba szívni, hogy az egy életre elég. De még ebben az esetben is naponta megéhezünk szeretetre. Az pedig, aki nem telítődött szülői szeretettel, az életéért harcol, amikor lesi a napi adagját.
Az, hogy felnőve kapunk-e elég szeretetet, attól is függ, mennyire megtanultuk, mennyire igyekszünk megtanulni a szeretet művészetét.
Művészet befogadni a szeretetet.
Művészet adni szeretetet.
Művészet magunkat szeretni.
Mindannyian öröklünk egy sorsot, egy helyzetet, egy csillagállást. Kik a szüleid a sorsod. Ki lesz a párod, kik lesznek a barátaid és ellenségeid, kiktől tudsz kapni, kiknek tudsz adni szeretetet, az a te életed.
Emlékezz, a titokra emlékezz!
Az igazság kemény.
Tudd, és mondd!
Magadnak: Tartozom magamnak, hogy szerető és szerethető legyek!
A másiknak: Szeress, ha szeretsz!



* * *

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése