2016. január 12., kedd

2016 – Milyen lesz?

Milyen volt az elmúlt év, milyen lesz az új? Egy szóval!
Sorra vehetjük az elmúlt év legfontosabbnak vélt eseményeit, és igen könnyen elveszhetünk az elemzések tengerében. A jövő évvel kapcsolatban ilyen veszély nem fenyeget, bár a prognózisok iparosai serényen dolgoznak, olvasni és megvitatni való hegyivel áll. Mindez jogos és összességében hasznos, de az ember ösztönösen igyekszik minősíteni, rangsorolni. Szeretné azt mondani: „Ez az év jó volt!” Vagy nem szeretné ezt mondani, de az esze elvágja: „Ez az év rossz volt!”
Vajon, léteznek-e évek, amelyek rászolgálnának ilyen minősítésekre? Jó, rossz, rendkívüli… Nem rendkívüli-e minden év?
De, valamiképpen minden év rendkívüli. És a vállalkozásba mindenki beleadja a magáét. A világűr fénylő és sötét anyaga és ereje, az esőerdő lepkéi, a mi gondolataink, megtett és elmulasztott tetteink…
Igaza van Püthagorasznak is: a számok a világ törvényei.
Ha összeadjuk a számokat sorban, kezdve az eggyel, és eljutunk így a 63-ig, azt látnak, hogy összegük 2016. Jelent ez valamit?
Az év elején a Változó Világ Mozgalom meghirdette 2016-ot a közösség évének. És lám, most találkoztam egy szemfüles matematikus megosztásával 2016 számtani különlegességeiről. De mi mást szimbolizálna az 1-től 63-ig tartó számoknak ez az összege, amelyben benne van az „összes” és az „egyenlő módon vett”? Nyomban arra gondoltam, hogy az ilyen számok megérdemlik a „közösségi szám” jelzőt.
Érdemes megfigyelni, hogy évszázadonként nincs sok ilyen „közösségi” évszám. A 20. században egyetlenegy az 1953. A 21. században kettő is lesz: 2016 és 2080.
Nagyszerű! Ezek szerint a számtan felől 2016 valamiképpen rendkívüli.
Nincs más hátra, mint az, hogy azok közössége is, akik hisznek 2016-ban, tegye meg azt rendkívülivé.



 * * *

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése