2015. január 7., szerda

A civilizáció 7. – A történelem társadalmáról

Mit jelent az első fejezet címe: „A történelem társadalma”? Van-e, lehet-e a történelemnek társadalma? Van-e, lehet-e a történelemnek kiválasztott társadalma?
A kifejezés valóban hathat szokatlannak, és beletelhet némi időbe, amíg az olvasó feleszmél: „Hát nem éppen fordítva van: a társadalomnak van történelme, és nem a történelemnek társadalma?”
Ezzel a címmel a történelem egy sajátos és lényeges minőségére mutat a szerző. A történelem nem az emberek cselekedeteinek, a velük történt dolgoknak a kronológiája, hanem egy új (ontológiai) közeg.
A történelem társadalmáról, élőlényeiről beszélni ahhoz hasonlítható, mintha a víz vagy a levegő élőlényeiről beszélnénk. Néhány százmillió évvel ezelőtt egyes vízben élő lények kezdtek kimászni a szárazföldre. Ennél is nagyobb fordulat az élő világban, amikor a homo sapiens kimászott az evolúció tengeréből a – vajon micsoda? – szárazföldjére.
Már a fejezet első sorai is megnevezik ezt a „micsodá”-t, de azt bemutatni csak az egész könyv feladata. Ez pedig: „az élet tudatos jobbítása”.


* * *

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése