2014. június 18., szerda

Ahogy én látom a könyv jövőjét

Először is látom a könyv jövőjét. Könyv lesz, mert a könyv jó barát. Igazi barát, és igazi egyéniség. Igen, a jövőben bizonyára minden művelt embernek – és sokan másoknak is – lesz e-olvasója, amelyben tárolva lesz több ezer kötet. Több millió kötet pedig bármikor letölthető lesz. Az e-olvasó is barátságos, puha bőrkötésű, könnyű, kényelmesen olvasható ragyogó napsütésben és vaksötétben is, kiváló élményt nyújt okos trükkjeivel.
A régi, hagyományos papírkönyv viszont nem csak barát, hanem egyéniség. Szoktak emlegetni a könyv papírszagát. Szerintem ennél is fontosabb a könyv egyedi külsője: borítóképe, címe, gerince, vastagsága. Egy könyvkupacban is nyomban felismerem kedvenc kötetemet. Jó kettesben maradni vele.
Az, hogy körbe vegyenek kedvenc könyveim a jövőben még kevésbé lesz luxus, ezért a nagyszerű e-olvasó ellenére – mellett – megmarad a papírkönyv is. Sőt, hiszem, hogy egyre több embernek egyre barátja, könyvbarátja lesz. Ehhez egy igazi könyvkészítési forradalmat várok. Ma már nem újdonság a digitális könyvnyomtatás, de ez a folyamat – legalább egyelőre – megrekedt egy ipari vágányon. A jövő viszont bizonyára hamarosan elhozza az olcsó otthoni könyvnyomtató gépet. A digitális nyomdagépek megjelenésekor sokan, főleg a könyvszakmai lelkes szakemberei olyan gépekről kezdtek álmodozni, amelyek a könyvesboltban megrendelésre készíti a könyveket.
Magam ilyennel még nem találkoztam, de valahol biztosan létezik. A világ nagy, mindenre van példa. Ezzel együtt, ha tetszik, ha nem, el kell fogadni, hogy jelenleg a digitális nyomdagépek 99%-a százaléka nyomdákban működnek. Ugyanakkor ismerjük az elektronikai ipar lendületét. Rövid időn belül elérhető lesznek a házi használatú nyomdakészítő gépek. A könyv lapjainak nyomtatását ma is meg lehet oldani gazdaságosan és kiváló minőségben ilyen házi használatú nyomtatókon. A könyvkészítéshez viszont a lapok összefűzése vagy összeragasztása és a bórító ráhelyezése az, ami még bonyolult művelet egy házi gép számára. Éppen itt várhatunk komoly áttörést. Különösen ígéretes és izgalmas lehetőségeket biztosít a legújabb innovációja: a háromdimenziós nyomtatás. Ezzel biztosan fantasztikus keménytáblás borítókat lehetne készíteni könyveinkhez. Ezzel a könyvek házi készítésének minden kihívása megoldódik, már csak azt kell kivárni, hogy egy ilyen házi könyvkészítő gép ára ne legyen több 10-20 könyv áránál.
Egy ilyen gép segítségével lassan-kényelmesen feltölthetjük házi könyvtárunkat pontosan azokkal a könyvekkel, amelyekre kíváncsiak vagyunk, nem függve se a kiadók kiadási terveitől, sem a könyvesboltok készletétől…
Mi tagadás, ez a forradalom el is fogja temetni a hagyományos könyvesboltokat. Szerencsés esetben ezek átalakulhatnak hangulatos sarki kávézó-könyvtárakká, így a köztérnek nem kellene, hogy szegényebbé váljon.
De a lényeg: hiszek a könyv jövőjében. Csodálatosnak látom. Egy fantasztikus e-olvasó a zsebemben és egy fantasztikus baráti társaság az otthoni könyvtáramban!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése