2013. szeptember 6., péntek

Békét akarunk a világban!

„Emeljük magasba a kiáltást: békét akarunk a világban! Ne legyen többé háború! Nem az erőszak vezet a békéhez, a háború háborút szül!” – mondta Ferenc pápa vasárnap délben a Szent Péter téren az Úrangyala-imádság előtt mondott hosszú békefelhívásában.  Az egyházfő hozzátette, hogy Szíriában is a párbeszéd a béke egyetlen útja. „Minden fél tegye le a fegyvert, és hagyja magát lelkiismerete szavától vezetni, hogy az egyéni érdekek védelmébe való bezárkózás helyett bátran és határozottan lépjenek rá a találkozók és a tárgyalások útjára!” – hangoztatta a pápa, éppen egy nappal Barack Obama amerikai elnöknek a Szíriával szembeni katonai csapásról szóló bejelentését követően.
Az egyházfő tart a háborús helyzet esetleges drámai alakulásától, ezért a Szíria, a Közel-Kelet és az egész világ békéjéért meghirdetett imanapot és böjtöt szeptember 7-ére. Az imanap központi helyszíne a római Szent Péter téren lesz: Ferenc pápa vezetésével itt fognak imádkozni este hét órától éjfélig.
„Az emberiségnek szüksége van a békét hirdető tettekre!" – mondta Ferenc pápa.
Nem olyan régen minden becsületes ember kötelességének érezte szóban és tettben kiállni a béke mellett. A békeszolgálat mérték volt. A haladó világi békemozgalom erős és erőt adó volt.
Minden normális ember békét akar. De a békét nem elég akarni! Harcolni kell érte.
Fel, békeharcosak! Régiek és újak! Nem szégyen egy idős pápától példát, erőt meríteni.
Nem szégyen, dicsőség a békemozgalom tiszta forrásaihoz visszatérni!
Békét akarunk a világban! Ne legyen többé háború!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése